Pijnstilling zonder medicatie
- De mama-TENS is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je bedient dit apparaatje zelf via elektrodes die op je rug geplakt zijn. De TENS kan ervoor zorgen dat je minder pijn hebt en werkt het beste aan het begin van de bevalling. Dit apparaatje heeft geen schadelijke gevolgen voor moeder of de baby. Het apparaat kan niet gebruikt worden onder de douche of in bad. Interesse in de TENS? Vraag hier naar bij één van de verloskundigen.
Lachgas
Lachgas (distikstofmonoxide) is beschikbaar als je bevalt in het Geboortecentrum Sophia en kan direct gegeven worden en je verloskundige begeleid je bevalling.
Waarom lachgas bij de bevalling?
Het werkt snel en vermindert de intensiteit van de pijn tijdens het bevallen. Daarnaast kan het de angst en spanning bij de bevalling verminderen. Ook kan het helpen om de moeder te laten ontspannen. Het voordeel van het gebruik van lachgas bij de bevalling is dat het snel uit het lichaam wordt uitgescheiden en daardoor weinig tot geen effect heeft op de baby. Lachgas wordt meestal gebruikt tijdens de tweede helft van je bevalling.
Remifentanil en Ruggenprik
Remifentanil en de ruggenprik (epidurale anesthesie) en zijn vormen van pijnbestrijding die tijdens de bevalling kunnen worden gebruikt. Voor deze vormen van pijnstilling moet je bevallen in het ziekenhuis. Voorafgaand aan het geven van deze pijnstilling wordt eerst bekeken hoe de conditie van je baby is door middel van een hartfilmpje. Afhankelijk van de weeën en de hoeveelheid ontsluiting, wordt beslist welke vorm van pijnstilling voor jou geschikt is.
Waarom remifentanil of een ruggenprik bij de bevalling?
Remifentanil en de ruggenprik kunnen voordelen hebben voor vrouwen die een langdurige of pijnlijke bevalling ervaren. Het gebruik van beide methoden kan helpen om de pijn van de bevalling beter te beheersen en kan je in staat stellen om te rusten tussen de weeën door. Het gebruik van deze medicatie kan invloed hebben op het verloop van je bevalling. Bespreek dit daarom met je verloskundige om te bepalen wat het beste bij jouw situatie past.
Video: Pijn en pijnbestrijding tijdens de bevalling
Verloskundige Julia Kok vertelt je in deze video alles over pijn tijdens de bevalling en welke mogelijke medicatie er is.