Wat gebeurt er bij een miskraam?
Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Hierin zijn de eerste weken cruciaal omdat het kindje dan in ontwikkeling is. Maar liefst 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Als je een miskraam hebt, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel samen met het vruchtje en de vruchtzak af. Bloedverlies en buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam. De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Het vruchtje is meestal al enige tijd gestopt met groeien en heel klein.
Een miskraam voorkomen
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.
De kans op een miskraam wordt groter bij een ongezonde leefstijl (overgewicht, het drinken van alcohol, roken, het gebruik van drugs) en als je op oudere leeftijd zwanger bent.
Symptomen miskraam
In sommige gevallen reageert de baarmoeder bij een miskraam met krampen en ruim helderrood bloedverlies, meer dan je normaal bij ongesteldheid hebt. In andere gevallen kan het zijn dat je niets merkt van de miskraam en er pas tijdens de echo achter komt, wanneer blijkt dat er geen hartactie te zien is.
Miskraam of niet?
Twijfel je of je een miskraam hebt of niet? Je mag altijd contact met ons opnemen.
Na een miskraam
Heb je een miskraam gehad? Dan kun je dit bij ons aangeven door contact op te nemen met de praktijk.
Waarschijnlijk heb je na een miskraam ook best wat vragen. Bijvoorbeeld; hoe lang duurt een miskraam? Wanneer word ik weer ongesteld na een miskraam? Wanneer verdwijnen de zwangerschapssymptomen? Deze vragen kunnen we uiteraard ook voor je beantwoorden.
Zwangerschapswens na een miskraam
Na een miskraam mag je gewoon weer zwanger worden. Het advies is om te wachten met gemeenschap tot het bloedverlies volledig gestopt is. In de regel geldt gelukkig dat één miskraam geen verhoogde kans geeft op het krijgen van een miskraam in de toekomst. Of je behoefte hebt aan een nieuwe zwangerschap en wanneer, kan alleen jij bepalen.
Heb je een zwangerschapswens? Dan kunnen we je bij een preconceptieconsult mogelijk verder adviseren en ingaan op jouw leefstijl en situatie.
Als je niet direct zwanger wilt worden, denk dan ook aan anticonceptie. Ook hier kunnen wij je bij helpen. Klik hier voor meer informatie.