Begeleiding van je bevalling
Twijfel je nog over de plaats van bevalling? Bespreek dit dan met ons. Wij zullen de voor- en nadelen met je bespreken, zodat jij een keuze kan maken die bij jou past. Je kunt op het moment dat je weeën hebt nog een keuze maken.
Tijdens een normale bevalling (tussen de 37 weken en 42 weken) zullen wij de bevalling begeleiden. Beval je voor de 37 weken, dan zal de gynaecoloog je bevalling begeleiden. Mochten er complicaties optreden of kies je voor pijnstilling, dan zal het ziekenhuis de zorg overnemen.
Het kan zijn dat wij tijdens de zwangerschap aangeven dat wij om medische redenen willen dat je in het ziekenhuis bevalt. Dit noemen wij bevallen op BD-indicatie. Wij begeleiden dan je bevalling.
Thuis bevallen
Voorwaarden om thuis te bevallen:
- Je woont in ons werkgebied
- Je bevalt tussen de 37 en 42 weken
- De zwangerschap is normaal verlopen
- Je huis moet geschikt zijn om te bevallen:
- Het bed staat op klossen (80 cm hoogte).
- Goed verwarmde en verlichtte kamer.
- De slaapkamer moet goed te bereiken zijn. Woon je in een flat of twijfel je of je slaapkamer goed bereikbaar is, bespreek dit dan met ons.
- Kraamzorg moet geregeld zijn.
- Regel een kraampakket via de zorgverzekeraar
Voordelen thuisbevalling
Thuisbevallen kan verschillende voordelen hebben:
Comfort: Thuis bevallen kan een comfortabelere en ontspannen omgeving bieden dan een ziekenhuis, omdat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Je hebt meer controle over de sfeer en kunt de ruimte aanpassen aan je eigen wensen en behoeften.
Minder medische ingrepen: Het is bewezen dat er bij een thuisbevalling minder snel medische ingrepen plaatsvinden
Betere hechting: Thuisbevallingen kunnen de hechting tussen jou, je partner en de baby bevorderen. De intimiteit en privacy van de thuisomgeving kan zorgen voor een ontspannen sfeer en het gevoel van veiligheid voor jou en baby.
Poliklinische bevalling
Als je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, dan gaat de dienstdoende verloskundige met je mee naar het ziekenhuis. Wij werken het meeste samen met het Franciscus. Je kunt er ook voor kiezen om met ons in het Reinier de Graaf of het geboortecentrum Sophia te bevallen.
De kosten voor een poliklinische bevalling verschillen per zorgverzekeraar. Dit kun je zelf opvragen bij je zorgverzekeraar.
Heb je al kinderen? Denk er dan in de zwangerschap al over na wie je als oppas kunt vragen. Kleine kinderen mogen in het ziekenhuis niet in de bevalkamer aanwezig zijn.
Als de bevalling goed is verlopen mag je 2-3 uur na de bevalling weer naar huis. Er volgt dan vaak contact met de kraamzorg om de eerste instructies te geven.
Heb je zelf geen vervoer? Denk er over na hoe je naar het ziekenhuis toe gaat.
Voordelen ziekenhuisbevalling
Ook bevallen in het ziekenhuis kan verschillende voordelen hebben:
Mogelijkheden voor pijnverlichting: In het ziekenhuis zijn er verschillende opties voor pijnverlichting beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de ruggenprik, die de pijn van de bevalling kunnen verzachten. Dit kan een voordeel zijn voor vrouwen die weten dat ze moeite zullen hebben om de pijn van de bevalling te verdragen.
Medische ingrepen snel beschikbaar: In het ziekenhuis is medische hulp sneller beschikbaar. Je hoeft hiervoor zelf niet meer te verplaatsen.